Thanks sebab tekan ini.. :))

November 10, 2010

cinta adalah pelaburan

assalamualaikum...

pernah x korang terpikir bile kte couple..kte ni mcm ala2 berniaga skit..bukan mksd aku berniaga pe bnde...ok..di sni aku senaraikan bebrapa persamaan antara percintaan dan pelaburan@berniaga....first of all korang jgn slah sngke ok..pelaburan di sni bermaksud perniagaan ye..

Bile buat pelaburan ...
1) seblum buka bisnes , msti kte tgk dlu kn..sma ada bisnes tu ssuai dgn modal kte,mnat, n pluang mse dpan..!!(untung rugi)

Bile couple ...
1) sblum kte mnerima seseorang dlm hdup kte..snang cite sblum kte nk trima caple dr lelaki/sblum lelaki nk mintak cpel kt pmpuan..firstly, msti kte tgk die,klu laki die ckp gurl tu cute la, sweet la..smetime dorg akn pk bangge siot klu date dgn die nanti..act, pmpuan pn mcm ni..am i rite??...xpun..gurl akn tgk..msyuk ar mmat ni..ade moto LC siot (ni for me)..hehe..smetime she will said, "at least ble kuar xler aku naik bas"..

Bile buat pelaburan ...
2) setiap prniagaan & plburan yg kte wat msti kte kna pk...untung ke idak ni??..klu rugi mcm mne...klu untung msyuk ar..alang2 da nk bukak bisnes ni..ape lg...truskan je la...untung rugi adat berniaga la kan...rite??

Bile couple ...
2) mule2 capel..xtau la mcm mne aku cpel dgn die ni..ntah btol ke idak die syg aku?..nsib aku la klu die tinggalkan aku..hrap2 kekal la hubungan kami ni..insyaAllah...tp, klu xde jdoh nk wat mcm mne...biasela..stiap prtemuan ada perpisahan....rite??? caple clesh perkare biase beb..
Bile buat pelaburan ......
3)time untung : aku da agak da...msti untung ni berniaga mcm ni....aku rse nk bsarkan lg la bisnes ni..x sia2 aku bukak bisnes ni.x ksh la modal byk pn...pulangan masyuk.

Bile couple ....
3) time bahgie : (saat dunia mlik kte)...."bertuah B dpt syg, cntik, baik, peramah, pndai msak(ni ssh skit)..n mcm2 lg la..syg jga dri tau..B takutla if smething hppen to u, I really care about u"...yg gurl plak.."kte ni byk p'samaan kn, u suke hjau, i pn suke wne ijau..u ske laksa, i pn suke mkn laksa..n bla..bla...bla...syg rse kte ni ade jdoh ..love u syg...xnk khilangan syg/B..(korg pna ckp kn)...

Bila buat pelaburan ...
4) bile rugi : aku x sngke plak rugi mcm ni..byk do modal aku da keluarkan, siapa nk byar balik...adoi..sia2 plak aku bukak bisnes ni..klu aku tau akn rugi mcm ni..x hingin aku nk berniaga...ce*****........

Bile couple ....
4) bile da bosan : die tu asyik nk duit aku je..bli itu,bli ini..skli kuar mau 100 lebih duit aku kuar sbb die..die tu mta duitan la..da la mngada2,..x blas msg pn nk mrah2..sibuk nk tnye aku g mne, wtpe..adoi boring gle si**..nmpak je lmah lmbut, sopan sntun...queen cntrol..rimas.. x sangke die mcm ni....klu aku tau die mcm ni...baik xyah couple..wat smak jer...

Bile buat pelaburan ....
5)bile berniaga da xde untung....aku rse nk ttp je la wei bisnes ni..nk wt pe tunggu lg..untung pn xde..asyik rugi jer..duit kuar...tp x msuk..aku rse nk ttp ar...cri kje lain..or bisnes lain..psti ade rezeki oleh Allah utk aku....huhuh

Bile couple ....
5) aku rse, aku dgn die da x srasi la...jmpe je gdo...aku dpt rse die pn pk mcm tu(andaian semata2)....so wt pe nk tnggu2 lg..baik aku dclare ptus cpt..at least, kteorg xla terseksa lg(ni ayt bangang)....truskan pn..mcm xde hrapan jer.. mungkin die bukan yg terbaik utk aku...Allah da sdiakn jdoh yg terbaik utk aku..mybe bukan die kot....

then....

tutup la sebuah perniagaan yg telah mengalami untung...dan rugi sepanjang beroperasinye pernigaan tersebut..

begitu juga dgn cinta...

akhirya ..berpisah la juga dua hati yang pernah saling mencintai antara stu sma lain..yg telah mengalami pelbagai kenangan suka & duka bersama..

......................................sama x?..................................................

tp ade jugak bisnes...yg makin berkembang..siap bukak cwangan lagi tu....perniagaan yg berjaya la katakn..

dan ade juga hubungan yang tambah cawangan ....hahaha...(lu pk sndiri ok)...bahgie hingga ke akhir hayat bersama insan yang tersayang....jumpe di syurga ...insyaAllah....inilah doa utk kkasih halal kte...

ni pendapat sy shj..nk trime fine..xnak its ok...

ok..tata..

2 comments:

hawa said...

sukelah awe bace,,,lau kt hayati btul2,,,mmg de psmeaan cnta dn pelaburan...

dayah said...

btol2..sokong2...
insyaallah klu ktenye business b'jaye mknenye cinte kte pun b'jaye lor..
hehehe..aminn..n_n

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

Kesayangan Kisahati ^---^

Kesayangan Kisahati ^---^