Thanks sebab tekan ini.. :))

July 15, 2012

No Wonder anak melayu selalu hilang

assalamualaikum...

esok ari isnin...esok kerja!!!! ohyeahhh.... hari ini adik aku ada sukan sekolah ...so, sbg kakak yg baik..aku mmg tiap tahun akn hadirkan diri *feeling mak2 jap* .......so, seawal 10 pagi..aku da gerak dah g skolah.. time aku dtg tu, mak aku dah ade kt sane..so, kira..tukar giliran la dgn mak aku...

cuaca x yah ckp lah...aku dah sun burn dah ni..mcm aku lak sukan..haihh....so, aku tunggu la adik aku smpai die habis..dr kul 10 aku dtg..then balik kul 2.40 mcm tu.....seee~~ itu pn x abis lg....aku dah x larat dah tggu..so aku ajak la adik aku balik ....seriusly penattt... adehh..

smpai kt bawah skolah..nmpak mak aku nga tggu ...aku pn x faham motif mak aku tnggu..hehe..coz aku pn bwak moto..and mmg aku yg akan bwak die balik..time balik tu, ade la sorang kawan adik aku nih.. jalan skali dgn kteorang time nk ke parking moto..aku tnye die balik dgn sape??..die ckp balik sorng..bfore tu die tgk2 gak kt sekeliling tu..mybe cari parents utk jmput die.. 

then, aku nampak die terus berjalan ke depan... aku pn pnggil die balik...aku tnye xde org amik ke??.. die jwb xde......adik aku drjah 4..so, budak tu pn drjah 4 la kn..aku x smpai hati nk biarkan die jln sorang blik umah... kebetulan mak aku pn ade..so, aku suruh adik aku balik dgn mak, and aku hnta budak tu balik...aku tnye die.... "rumah jauh ke? " ...die jawab "dekat je.."..

sejak ade pengalamn pahit berjalan sorang2, since tu ...aku mmg seriau bile tgk dak2 pmpuan jalan kaki sorang2.......seriusly... sangat bahaya oke.....berbalik pd cerita..aku pn hnta lah budak tu..,..rupanya, rumah die boleh tahan la jauh die..dah la kena naik bukit tinggi lagi..lalu depan kawasan kilang....and byk simpang2 sebelum nk ke rumah die..aku xdpt byangkan die jalan sorang2 utk smpai kerumah die..... time aku anta die pn..jalan nak kerumah die lengang ...andai ade org nak "bawak" die...mmg "line clear" .... seriusly!!!

then, smpai kt satu jalan mati....die sruh aku hnta smpai situ je... tp belum smpai umah die lgi...aku tnye die .. "umah kt mane sbnrnye? "..... die jwb .. "kt belakang lg....."..ok tempat tu adalah rumah setinggan..mengikut pemerhatian aku....dr tmpat aku turunkan die, aku nmpak ade 2 biji rumah kt belakang tu..die pn ucap time kasih.. then berjalan ke rumah die.. tp, aku just tgk la smpai da x nmpak die dah..dan aku x tau pn umah die mane satu.. die ckp "kat situ je...." .....

smpai ke malam ni, time aku taip entry ni...aku msh rse mnyesal. knp la x tgk umah die.....nk tgk gk mcm mne keadaan rumah die... spanjang jln nk kerumah die tu, ade gak aku smbang2 dgn die... ape yg aku tau..ayah die sakit, mak die suri rumah..die ade kakak or abg ntah umo 15...and die mmg selalu balik jln kaki sorang2...

hemmmmm...spechless sbnrnye..aku smpat ckp kt die.. "lain kali suh abg/kakak amik tau, jgn balik sorang2..."  .... budak tu satu kelas dgn adik aku... byk lg aku nk cite psal budak tu..sbb  dr aku kt skolah mse tgk dorang sukan tu..budak tu mencuri perhatian aku......

ini bukan kali pertama, aku hntar kwn adik aku balik rumah..dan aku hnta budak yg balik sorang2...ade few cases lg seblum ni..tp aku x pna cite lg kt sini..........tujuan aku taip entry ni, semoga ibu bapa yg baca please la ALERT dgn anak2 yg balik skolah..... x kisahla skolah rendah ke menengah ke....terutamanya PEREMPUAN....... 

aku selalu blik umah lunch...time tu kan budak skolah balik..dan byk kali dah aku tgk budak2 pmpuan balik jalan kaki sorang2.......tp apa aku boleh buat????????????? .....xkan aku nk hnta semuanya balik rumah masing2??????.... kalau lah aku boleh buat mcm tu...

xkan nk tunggu anak hilang dulu baru nak nangis2????????????... baru terasa anak tu berharga???...



sekian.............. 



*seseorang akan lebih dihargai bila die dah xde*..............hmmm

No comments:

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

Kesayangan Kisahati ^---^

Kesayangan Kisahati ^---^