Thanks sebab tekan ini.. :))

July 20, 2012

Susah la kalau hidup nak senang je

assalamualaikum.

selamat hari jumaat...esok insyaAllah kita puasa...malam ni tarawih...!!! ..hmm..tibe2 pagi2 jumaat ni terasa tacing seketika..hahah....hidup ni kan.. x selalunya indah bak kata orang.. even org yg kaya n banyak duit sekali pun..tetap akan terasa kesusahan di perjalann hidupnya..  

sbg anak sulung, mmg aku rasa susah utk dapatkan sesuatu yg aku nakkan...kena usaha sungguh2 dulu baru dapat..kdg2 jeles tgk kwn2, yg x payah nk susah2 utk dpatkan sesuatu .....JELES ok... kdg2 terfikir, knp aku nk dpt susah sgt??..  tp selagi kte berpegang dgn agama... selagi itulah kte akan percaya..rezeki masing2....dan setiap yg berlaku tu msti ada hikmahnya..ALLAH tidak akan menjadikan sesuatu tu sia2.....

dulu lepas spm nk smbung belajar, ingat nk mcm kawan2 sebaya.. tp sayangnya..aku terpaksa tunggu setahun dulu kumpul duit then baru sambung belajar.. mula2 aku kje kedai kasut dgn gaji permulaan RM550..itu tahun 2008 ...aku terima je wehh..tengahari tu abis spm, subjek akaun last tu..then petang terus ajak mak aku g cari kje.. n terus dpt kje ..even gaji hanya RM550..kul 11pagi masuk, balik kul 10 malam...

then, aku kje klinik gigi plak..pastu kje kilang sekejap 2 minggu.. packing span n makanan ikan..time kje kilang ni, setiap malam tgn aku sakit ..sakit smpai xleh tdo..kdg2 aku menangis sorang2, sbb sakit sgt... then, aku benti..aku pna kje krani kedai moto jugak.. dgn gji 600 ..dgn bos mcm gggggggrrrrrrr... mnyirap aku dgn bos tu...

then, time aku "putus cinta" ..haha..aku konon nk cri kje yg bz la..kononnya..aku minx kje kt mydin, memule aku mnx jadi pembantu jualan..tp mse intebiu tu die suh jd cashier plak..so aku terima je la.. time ni gaji masyuk ..gaji bersih leh dapat RM1300 ...tp shift die kemain ha.. msuk kul 9pagi sampai kul 11 malam..itu kalau shift full ..tp mostly mcm tu la...

kje mydin penat ..tp best sgt..smpai skrg....aku masih ingat kegembiraan aku kje mydin.. 2 kali tawaran politeknik aku lepaskan.. sbb xde duit lagi nk smbung beljar..dgn gaji mydin ..aku dpt simpan 500 ..bg mak n adik2 duit..kira loded skit la time ni.. I'm crying la plak..

aku amik lesen kete even time ni xde kete...aku cuti sekali seminggu je time ni...balik kul 12 mlm, kdg2 kul 1 pagi...tp aku oke jeh..x cuak langsung..balik sorang2 naik moto... yg pasti mak aku akan tunggu aku kt rumah..x pna miss skalipn selama 8 bulan aku kje tuh...

then panggilan IPTA kali ketiga aku dapat, kebetulan plak dekat ..course yg dpt tu aku terima je ..aku tekad, kali ni nk smbung belajar.aku tgk buku bank ..ade RM5000..setahun aku kje aku dpt kumpul RM5000...lps direstui oleh mak n ayah aku..n mak aku ckp awal2.."mak n ayah xde duit....."...aku kata "tak pe, ina ade duit..."...
ok ...cukuplah...xnak dah sambung lagi..... dan skrg ..segulung diploma dah ade kt aku...sbg anak sulung..aku mmg xnak adik2 aku lalui mcm aku..everyday what I do,adalah krn keluarga aku....hmmm...
HIDUP INI INDAH KALAU KITA RETI BERSYUKUR.


2 comments:

KhaiRin : anies said...

kdg2 kesusahan tu mengajar kite utk lbh menghargai kehidupan dan pengalaman... mcm kta pepatah berakit2 rakit ke hulu..

Nur Lavender said...

Sama la kita..kene keje dulu..dapat keje baru sambung belajar sendiri..wat pjj skrg..:)) sukur allah bg kita ujian supaya kita kenal hidup..:)

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

Kesayangan Kisahati ^---^

Kesayangan Kisahati ^---^